Egyszerű, kipróbált levendulaszörp házilag

A Balaton-felvidék a második otthonunk. Néha arról ábrándozunk, nyugdíjasként veszünk ott valahol egy házikót és boldogan élünk majd.

Addig is amikor csak tehetjük, legalább átutazóban megfordulunk a kisebb-nagyobb falvakban, egyúttal felkeressük a népszerűbb helyeket is, például Tihanyt, ami nevezetes a levendula-földjeiről.
Régebben vásároltuk a kézműves szörpöket, amióta kertünk is van, saját levendula-bokrokat is nevelgetek, aminek a virágait vétek lenne nem eltenni – így született meg a családi kedvenc levendulaszörp receptje!

Levendulaszörp házilag

2 kg cukor
5 liter víz
2 kiskanál citromsav
2 hatalmas maroknyi levendulavirág

A cukrot a citromsavval és a vízzel felteszem főni.
Közben átválogatom a virágokat, szűrőbe téve átöblítem és hagyom lecsöpögni.
Amikor a víz felforrt, a cukor elolvadt, elzárom a lángot és beledobom a virágokat a szirupba.
Lefedve másnapig hagyom így kihűlni.
Másnap előveszek kellő számú üveget, átmosom, fertőtlenítem (kifőzöm vagy mikróban sterilizálom), majd leszűröm a szörpből a levendula virágokat.
A lét újra felforralom, majd forrón tölcsérrel az üvegekbe töltöm.
Ha nem tudjuk hűtőben tárolni majd, klasszikus száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük