Hívj! Munkanapokon 17-19h között: +36-30-554-8967
kriszta@kerekikriszta.hu  

Hasznos? Oszd meg másokkal is!
Pin It

Milyen adózási, vállalkozási formákból választhatsz, ha még nincs elég bevételed induló vállalkozóként?

Érthetően körbejárjuk a vállalkozási formákat, ha most indulsz!

A vállalkozási és adózási forma kiválasztása induló vállalkozóknak
Tervezd meg a vállalkozási és adózási formát!

Photo by Helloquence on Unsplash

A cikkben leírtak nem helyettesítik azt, hogy a saját egyéni körülményeidre szabva konzultálj egy jó könyvelővel!
A cikk nem kínál minden apró részletre kiterjedő tájékoztatást, célom egy érthető áttekintő, hogy megértesd majd magad a könyvelővel.
A cikk 2020. március 10-én készült, azóta nem frissült, a leírtak azóta változhattak.

 

Vállalkozási formák és adózási módok: mi a különbség?

Vállalkozási formák kicsiknek: egyéni vállalkozó (rövidítve ev.), betéti társaság (Bt), vagy korlátolt felelősségű társaság (Kft) lehet. Ez utóbbit nem taglalom, valószínűleg nem innen indulsz.
Az adószámos magánszemély (régebben: 7-es adószám) NEM vállalkozási forma, a nevében is benne van, hogy magánszemély maradsz. Azért erre is kitérek kicsit később.

Egyéni vállalkozó lehetsz te, a párod, vehetsz fel alkalmazottat, felvehet a párod alkalmazottnak akár napi 2 órára bejelentve is, egyszerűsített bejelentéssel is foglalkoztathatsz valakit alkalmanként.

A Bt legalább 2 személyből kell, hogy álljon: beltag és kültag. Ügyvéd kell az alapításhoz, viszont már 10 Ft-tal is megalapítható. Hátránya, hogy nem szüneteltethető, a megszüntetése nem mindig egyszerű. Kicsit lentebb írok még róla.

A Kft lehet egyszemélyes, de többen is összeállhattok. Ide is ügyvéd kell, ráadásul kötelezően be kell tenni 3 millió Ft törzstőkét.

 

Először tehát vállalkozási formát választasz, utána jön, hogyan fogsz adózni.

Sokak dobálóznak vele, legyél KATA-s vállalkozó; ez lehetsz ev-ként és Bt-ként is! Mert a KATA adózási mód, nem vállalkozási forma. Lássunk akkor néhány tipikus variációt:

Van legalább heti 36 órás bejelentett munkaviszonyod? 

Ha igen, és a sima (költségelszámolós) ev-t választod, csak a nyereség (bevétel mínusz kiadás) fogsz adózni. Nem kell járulékot fizetni.
Ugyanez igaz, ha Bt-ben vagytok, és minden tagnak van másik főállása, vagy biztosítotti jogviszonya, pl főállású anya; nem kell járulékot fizetni, csak a Bt adózik a nyereség után. Azonban ha valamelyik tagnak megszűnik a főállású munkaviszonya, a Bt-ben azonnal főállásúvá lép elő és meg kell fizetni a járulékokat legalább a minimálbér után!

Ha nincs bejelentett munkaviszonyod, vagyis a vállalkozás lesz a főállásod, valószínűleg a KATA adózás lesz a nyerő, havi 50.000 Ft befizetésével szinte mindent letudsz (lentebb írom, mi marad még ezen felül). Vannak esetek, amikor csak 25.000 Ft fizetendő, illetve magasabb összeg is választható - ezek már rád és a könyvelődre tartoznak, minden esetet nem tudok egy cikkben körbejárni.

A Bt-nek több hátránya is van az ev-hez képest, bár ebben is lehetsz KATA adózó; mégis lehetnek speciális esetek, amikor ez tud csak működni legolcsóbban.

 

KATA adózással mindent letudok? Vagy mégsem?

A nagyját igen, de marad még az évi kötelező kamarai hozzájárulás befizetése, minden év március 31-ig 5.000 Ft, valamint az iparűzési adó, amit a helyi önkormányzat szab ki. Mértéke településenként némileg eltér!

Az iparűzési adónál többféle lehetőség közül lehet választani.

Választhatod, hogy a bevétel mínusz kiadás legyen az alapja, vagyis ha nincs egyelőre sok nyereséged, akkor ez a legjobb. Viszont a közhiedelemmel ellentétben ilyenkor gyűjteni kell a költségszámlákat!
Választhatod azt is, hogy az összes bevétel 80%-a után fizeted meg, így nem kell költségszámlákkal bajlódnod (bár árubeszerzésről más miatt továbbra is érdemes megőrizni őket, pl garancia, NAV felé igazolni az áru eredetét stb), ez leginkább akkor éri meg, ha nem termékekkel kereskedsz, inkább szellemi tevékenységet végzel. Ez a egyszerűsített adóalap.
Végül lehet tételes IPA is, ezt csak KATA-sok választhatják, ami éves szinten kb 50.000 Ft (ha 2% az adókulcs az adott településen) és két részletben kell befizetni az év során. Ez akkor éri meg, ha a nyereséged évi szinten 2,5 millió felett lesz (nyereség, vagyis nem bevétel!).
Vigyázz, mert ha a tételest jelölitek meg, az teljes adóévre vonatkozik, csak egy év múlva változtathatod meg!

 

Adószámos magánszemély

Előszeretettel ajánlják, ha nincs havi rendszeres és elegendő bevételed. Azonban több buktatója is van.

1. Nincs egységes NAV álláspont róla, mikortól számít a tevékenység rendszeresnek és üzletszerűnek. Bár a hivatal maga is ajánlja ezt a formát, egy ellenőrzésnél ha megbuksz és átminősítenek vállalkozónak, visszamenőleg kell befizetni az elmaradt adókat - ez elég nagy érvágás lenne.

2. Fenti pont miatt nem lehet webáruházad, nem értékesíthetsz online. A rendszeresség nem azt jelenti, milyen gyakran vásárolnak tőled, hanem hogy online folyamatosan elérhető vagy, ellentétben azzal, ha évente kétszer mondjuk elmész egy vásárba. Ez olyan gátja lesz a növekedésednek, ami miatt valóban nem tudsz meglépni egy szintet. Vagyis ha komolyan gondolod a vállalkozást, ne korlátozd be magad ezzel!

3. A legdrágább forma, nagyon magas százalékú adót kell befizetni!

Tetszett? Iratkozz fel blogértesítőre, és oszd meg másokkal is!

 

Hasznos? Oszd meg másokkal is!
Pin It

Kereki Kriszta vagyok, mikrovállalkozók mentora

- 9 évig kézműves vállalkozó
- 3 gyermek anyja, feleség
- hobbim a zenélés, horgolás
A Te kreatív marketing segítőd (ha szeretnéd)

Kapcsolat >>

 

 

Go to top